top of page

kso uit de kast 2019.jpg
kso uit de kast Brussel.jpg
GENT.png
KORTRIJK.jpg
SINT-NIKLAAS.jpg
VILVOORDE.jpg
brugge.jpg

PROGRAMMA KSO UIT DE KAST 2019
13 maart 2019

AALST

Leerlingen vullen de openbare ruimte in Aalst:

UTOPIA en stationsomgeving: onze leerlingen leggen de actie vast op het Stationsplein en in de nieuwe bibliotheek van Aalst. Een kort interview met de voorbijgangers maakt het portret compleet. Wat brengt deze mensen naar Aalst en wat vinden zij van hun digitaal portret. Afspraak tussen 9u en 11u30. 

Grote Markt en Sint-Martinuskerk: centraal Aalst wordt een heel klein beetje Mont Martre. We schetsen erop los. Voorbijgangers krijgen er gratis een woordje uitleg bij. Afspraak tussen 9u en 11u30. 

Koningin Astridpark, Bauwensplein en Vredesplein: wat is kunst zonder (openbare) ruimte. Korte pop-ups, Little People in the Village, kleine speelse ingrepen zijn een dag lang op verschillende plaatsen  op en tussen deze locaties te zien


ANTWERPEN 
KSO bezet de stad, 'White version' 

Wij brengen op verschillende plekken in de stad performances, tekenactiviteiten, muziek en dans ten beste. 
Wij werken op 9 verschillende plaatsen in de stad. 

Buitenlocaties:
- Voor de inkomhal van het Centraal Station 
- De As De Keyzer lei, Meir 
- De Wapper  
- Het Mas 
- De Groenplaats 
- Straatjes van de Wilde Zee 

Bij regenweer voor de buitenlocaties: 
- Onder de luifel van het Paleis 

Binnenlocaties: 
- Amuz 
- Kavka 

​BRUGGE

Voor de tweede maal op rij zal slaan de twee Brugse scholen Technisch Instituut Heilige Familie (Maricolen) en De Academie Kunsthumaniora Brugge de handen in mekaar voor de dag van het KSO die doorgaat op woensdag voormiddag 13 maart 2019. 

Dit jaar kozen beide scholen om het station van Brugge in te palmen.  
Beide scholen vertrekken vanuit de Heimat in stoet om vanaf 7.30u de nieuwe vleugel van het station in te kleden. Zowel de beeldende kunsten van beide scholen als de podiumkunsten plaatsen zichzelf voor één dag in de belangstelling. 
Concreet zullen leerlingen en docenten -de al dan niet- nietsvermoedende toeschouwer onder de arm nemen, uitnodigen en meenemen in hun fantasierijke, unieke en creatieve leefwereld.  
We maken samen een Place du Tertre, we fotograferen en laten fotograferen, we presenteren onze tekeningen, schilderijen en maquettes, we zingen en maken meerdere performances gedurende de voormiddag.  
Het einde is voorzien omstreeks 13.00u.


BRUSSEL

Kunsthumaniora Laken en Sint-Lukas Kunstschool Brussel bundelen hun krachten in Muntpunt Brussel. Van 10 tot 15u  

MUZIEK 
10u    starten de optredens; de coördinatoren bepalen wie wanneer en waar optreedt. 
Voor muziek ziet het er als volgt uit: 
10u    combo 
10u30    orkest  
11u30     combo 
12u    kamermuziek  
    De GIP van dans heeft een onderdeel met muzikale begeleiding van piano en viool  
    Tot ongeveer 15u wisselt de kamermuziek mekaar af. 

WOORD 
10u tot 12u 5w (25 lln) gaat met gedichten (geprepareerd voor de gedichtendag) aan de slag: één op één en ze gaan hun publiek opzoeken (van 10u tot 12u verspreid op de verdieping 1, 2, 3, 4). 
12u tot 13u 4w (20 lln) gaat wat ze doen voor Museum Night Fever nog 's over doen: 
13u tot 15u 6w (25 lln) gaat ook op zoek naar publiek. Ze nemen enkele mensen mee naar een vaste plek en spelen hun 'één op één toneelstukjes' in de treinwagonnetjes die beschikbaar zijn op verdieping 1, 2, 3 en 4 en de vertelstoel bij de jeugdafdeling. 

BEELDENDE KUNST 

Doorlopend: 
Leerlingen maken hun eigen limited edition artist books  aan de hand van diverse technieken zoals zeefdruk, collage, boekbinden, …  
Daarnaast ontwerpen creatievelingen een Zine met illustratrice Chiara Lammens. 
Verder gaan kunstleerlingen aan de slag met woord en beeld samen met schrijfster Kirstin Vanlierde. 
Verder worden er graphic Novels gemaakt, Virtuele graffiti gezet, getekend, gefotografeerd, …  


HASSELT

In Hasselt nemen de leerlingen van PIKOH (Provinciale Kunsthumaniora) de leerlingen van het basisonderwijs mee in hun artistieke, creatieve wereld. Met workshops beeldende kunsten, architectuur ,design, film en foto dagen ze elkaar uit om hun passie te tonen en hun dromen waar te maken.  De jonge podiumtalenten halen hun hart op in toonmomenten met muziek , dans en woord.  

HERENTALS

De leerlingen van het KSO van campus schepperstraat bezetten het vernieuwde stadspark met de “KSO-KIOSK”. We brengen het atelier in de publieke ruimte en maken waarnemingsschetsen in het stadspark.

GENT
De leerlingen muziek, dans, podiumkunsten en beeldende kunsten van het MUDA Kunstsecundair, SKI en Kunsthumaniora Sint-Lucas treffen elkaar onder de Stadshal in hartje Gent.  De voorbijgangers worden er getrakteerd op  
• een klassiek koor, jazz & pop combo's,  het MUDA-ensemble, impro dans en pop-up muziektheater van het MUDA  
• de afdelingen podiumkunsten van het SKI 
• de afdelingen beeldende kunsten van Kunsthumaniora Sint-Lucas en het SKI 

GENK

Ook Atlas College Kunst & Vormgeving haalt kunst uit de kast! Alle leerlingen werken die dag binnen en vanuit hun afdeling samen aan een artistiek project waarin ze het thema ‘Toekomst’ op een eigen(zinnige) manier verwerken. Met een wit t-shirt als uitgangspunt zullen zij proberen het ongekende, niet zichtbare een gelaat te geven en – letterlijk – het witte canvas te herzien: 

  • De leerlingen van AO zullen de t-shirts typografisch en beeldend bewerken, met Nothing but Flowers (Talking Heads) als uitgangspunt. 

  • BAK verhit plastic flessen en vervormt ze tot juwelen, die ze presenteert op een stijgende zeespiegel van gedip-dyede t-shirts. 

  • WKD maakt radio, in samenwerking met Radio GRK. 

  • De leerlingen van AVV maken fotogrammen en collages met plastic en werken rond bewegend beeld. Een redactieteam zal de hele dag verslaan. 

  • TBK recycleert oude t-shirts tot tote bags met slogans. 

  • De leerlingen van ARV en ABK verwerken de t-shirts tot vlaggen of spandoeken met futuristische architectuur. 

  • VBK verdiept zich in een toekomstbeeld mens/vorm en beschildert de t-shirts en bewerkt ze met afvalmaterialen. 

's Middags worden alle bewerkte t-shirts voor de ramen van ons gebouw getoond, als statement naar de omgeving. De artistieke projecten zullen gedurende enkele dagen te bewonderen zijn. 

KORTRIJK

Op enkele openbare plaatsen in de stad Kortrijk brengt de kunstafdeling van Athena campus pottelberg het atelier even naar buiten. 
Enkele leerlingen trekken de aandacht door te poseren met hun geometrische maskers. 
De leerlingen ontwerpen en maken er ook badges, die daarna uitgedeeld worden aan de toevallige voorbijganger. 

LEUVEN

In Leuven ontmoeten de leerlingen beeld, muziek en woordkunst-drama van De Wijnpers, Heilig Hart Heverlee en Kunsthumaniora Lemmensinstituut elkaar. Op het Rector De Somerplein, aan de Stadsschouwburg en in Bibliotheek Tweebronnen tonen zij aan de voorbijgangers hun creatief-artistiek talent met live schilderkunst, tableau vivants, pop-up theater en concertjes. 

​SINT-NIKLAAS

Forum Da Vinci (GO!) en PORTUS-berkenboom treden voor het eerst samen naar buiten met hun kunstopleidingen. 
Concreet betekent dit dat we op verschillende locaties in onze stad les zullen geven. Dit kan vanuit een tekenopdracht zijn, met een kunstwandeling, ... 
Sint-Niklaas inspireert ons en we laten zo onze 'sporen' achter op vensters, straten, aan bomen, …

 

VILVOORDE

Dit jaar staat de KSO richting op GO! Campus De Brug te Vilvoorde in het teken van Afrika. De leerlingen maakten een hedendaags Afrikaans masker om een totaalbelevenis van beeld, dans en percussie door de straten van Vilvoorde te brengen. We maken toeschouwers nieuwsgierig met onze bonte stoet; de leerlingen tekenen en fotograferen het publiek, dansen en laten zich meenemen door Afrikaanse ritmes.


 

bottom of page